Competitie

EK Veteranen

todaymei 25, 2025

Background

Dit jaar was Riga het toneel voor het Europees kampioenschap voor veteranen. Judoclub Jitsu-Kwai Hamme vaardigde maar liefst 7(!) deelnemers af. Vergezeld van enkele trouwe supporters en reporter Mo, verbroederend met een heleboel Belgische judoka’s, werd de jacht naar medailles ingezet.

Carl is naast een expert in judo ook niet slecht in het afbijten van spitsen. Zo ook op donderdag, de eerste dag van het kampioenschap. Hij kreeg meteen de sterke, oude bekende Zweed Baker voorgeschoteld. Het duel begon stevig: veel kracht, weinig ruimte, en Carl kreeg snel twee shido’s tegen. Maar hij opende wél de score met een mooie ko-soto-gake. Met nog een minuut op de klok kreeg hij van Coach Glenn enkele duidelijke woorden mee: “Ge hebt al twee shido’s, laat u niet vangen, ge zijt goed bezig.” Met een loepzuivere ippon seoi-nage bevestigde Carl die boodschap, en maakte hij het af. In zijn tweede partij – tegen een Fin wiens naam door een over een toetsenbord lopende kat werd gekozen – ging Carl er vol voor. Ko-uchi-gari gevolgd door houdgreep, elk goed voor een wazari, dus: ippon. In zijn derde kamp liep het mis tegen de Est Tkatsuk: een stevige uchi-mata gevolgd door kesa-gatame deden Carl de das om. In de strijd om het brons kreeg hij de Kroaat Vrslag voorgeschoteld. En laat die nu net zorgen voor een mooi einde van dit verslag. Hij ging gezwind over de heup en het been van Carl. Ippon, brons, en dikke proficiat Carl!

In dezelfde reeks begon ook broer Sven Christiaens aan zijn tornooi. Zijn eerste obstakel? Een Zweed. Uiteraard. Sven koos er in de herfst van zijn judocarrière voor om zich toch eens op ne waza te gooien. En kijk: met een stevige kuzure-kesa-gatame hield hij z’n tegenstander 20 seconden in bedwang. Winst, en op naar de volgende ronde. Daar wachtte een Spanjaard. We kiezen lukraak een naam van de lijst: Manuel. De aanvangsfase werd een tactisch steekspel met veel geworstel om de kumikata. Maar weer was het ne waza die de doorslag gaf: een goeie sankaku-gatame en ippon voor Sven. In de halve finale zorgde hij met een mooie overname op o-uchi-gari dat de Serviër Bogic naar de herkansingen mocht. En jawel, in de finale wachtte opnieuw die vervelende Est Tkatsuk. In de golden score kreeg die een yuko op een overname. Geen goud dus, maar wel een heel knap parcours van Sven. Zilver en proficiat, coach!

John Steenackers het fenomeen van Willebroek. Ook John kwam donderdag in actie. In de kwartfinale zette hij de Duitser Motzek Jordan netjes opzij. Twee keer wachtte hij het juiste moment af om via ippon seoi-nage een yuko te scoren. De halve finale was spannend maar gesloten. Na een minuut golden score was het aan de jury om een winnaar aan te duiden, en die koos terecht voor John. Gelegenheidscoach Laurens De Cabooter zag dat het goed was. In de finale wachtte de Fransman Ouarti. Dat werd een gesloten kamp, ook in de golden score. De jury mocht weer aan het werk, en deze keer kreeg de Fransman het voordeel van de twijfel. Toch een zeer verdiende zilveren medaille voor John. Proficiat!

Op zaterdag mochten Griet, Els, Joke en Glenn voor de leeuwen gegooid worden. Spitsafbijter van dienst: Griet. Haar eerste kamp was – voor de derde keer op een tornooi– tegen de Française Blanchard. De vorige keren waren geen succes, maar deze keer had Griet haar huiswerk duidelijk gemaakt. Met een strakke o-goshi smeerde ze Blanchard een ippon aan. De volgende tegenstandster, de Duitse Velten, maakte er een spannende kamp van. In de golden score moest Griet toch de duimen leggen. Voor het brons moest ze voorbij de Française Lloria. Bij een mislukte aanval van Lloria kon Griet perfect overnemen. Ze zette een houdgreep in – ergens tussen ushiro-kesa en ura-gatame – en besliste de partij in 30 seconden. Brons en dikke proficiat, Griet!

Joke zat in een poule, met vier kampen voor de boeg. Ze begon tegen de Britse Carr. De stevige grip van de Britse maakte het lastig, en via seoi-nage werd de kamp in haar voordeel beslist. De tweede wedstrijd, tegen de Française Gobert, was er eentje om snel te vergeten. In haar derde kamp – tegen Boussiquault – liep Joke meteen in een sumi-gaeshi. Daarna kreeg ze ook nog een voet vol in het gezicht. De verzorging werd erbij gehaald. De blauwe vlekken die volgden bezorgden haar de bijnaam Zorro. Maar na de blessurebehandeling kregen we een andere Joke te zien. Aanvallend, vastberaden. Ze scoorde wazari met een schone uchi-mata en bleef doorduwen. Na een overname volgde een tweede wazari. Ippon! In haar laatste kamp tegen Zannoni (San Marino) speelde een oude blessure weer op na een onhandige val. Zannoni – die uiteindelijk goud zou pakken – maakte het af met ippon seoi-nage. Toch brons voor Zorro! Ahem…Joke. Proficiat!

Voor Els was dit pas haar tweede veteranentornooi. Ze kreeg het niet cadeau: door een beslissing van de organisatie moest ze uitkomen in de -63kg, terwijl haar tegenstanders soms tot 10 kg zwaarder waren. Haar eerste kamp tegen de Noorse Lovgren was lastig. De ervaren Noorse nam het initiatief en besliste de kamp met een makikomi. In haar tweede kamp – tegen Zahorova uit Tsjechië – raakte Els in yoko-shiho-gatame en geraakte daar niet meer uit. In de laatste kamp tegen de Italiaanse Paoletti was het verschil opnieuw duidelijk. Maar Els bleef strijden tot het einde en verlaat Riga met een hoop ervaring, en véél respect van iedereen. Sterk gedaan, Els!

De jongsten zullen de laatsten zijn. Zo begon Glenn pas op zaterdagnamiddag aan zijn tornooi. In zijn eerste kamp stond hij tegenover de sterke Pool Witkowski. Hevige strijd om de grip in de beginfase. Na een zeer mooie omdraaitechniek zette Glenn een variant van kuzure kami-shiho-gatame in, en twintig tellen later was het over. Ippon. In de halve finale kreeg hij de Georgiër Mibchuani tegenover zich. Glenn bleef rustig, bouwde op, viel aan waar nodig, en bleef vooral scherp. Geen scores, maar de Georgiër kreeg zijn derde shido. Finale! Tijdens die finale stonden er op de drie finalematten vijf Georgiërs… en één Belg. Glenn hield lang stand, maar na 2,5 minuten in de golden score viel het verdict toch in zijn nadeel. Maar met een sterk tornooi en zilver als beloning, mag ook hij terugblikken op een topprestatie. Proficiat Glenn!

Zes medailles voor Jitsu-Kwai Hamme op één EK. Wat een week!
Een dikke proficiat aan alle deelnemers. Bedankt aan onze coaches Sven, Carl en Glenn – en uiteraard ook aan de supporters. Jullie maken écht het verschil!


JITSU-KWAI HAMME